Geschiedenis
Geschiedenis van de school Baden Powell Memorial Academy
Mr. Bagenda Richard Musisi is een Scout en muziekleraar. Na een hele tijd in diverse rangen van de Oegandese Scouts te hebben meegewerkt, werd hij onderwijzer in een lagere school in Luzira, een wijk ten oosten van Kampala. Daar ontmoette hij vijf wezen, namelijk Kato, Waiswa, Nambi, Rebecca Namanja en Kiiba Joyce. Even later werden ze van school gestuurd, omdat ze het schoolgeld niet meer konden betalen. Intussen was de groep gegroeid tot twaalf weeskinderen, waarmee we een kinderkoor vormden. De weeskinderen waren deel van zijn leven geworden. De lager school verhuisde, maar de weeskinderen en hijzelf bleven in Luzira.
Samen probeerde ze bij een andere lagere school in Port Bell aan te sluiten, met de boodschap dat het Scouts en weeskinderen waren. Het was verbazend te merken hoe creatief deze kinderen waren. Sommigen hadden hun ouders verloren aan AIDS. Het Rakai district in het zuiden van Uganda was zwaar getroffen door de ziekte. Maar er kwamen steeds meer kinderen uit het noordelijke district Gulu, vluchtend voor de beruchte rebellenactiviteiten door de Lords Resistance Army (LRA). In totaal waren er nu 29 wezen onder hun zorg. Maar twee jaar later zei de voorzitter van de lagere school in Port Bell dat ze niet langer voor de wezen konden zorgen en hij adviseerde me om ze terug te sturen naar waar ze vandaan kwamen.
Zijn besluit leidde tot een dilemma. Mr. Musisi probeerde gedurende twee maanden om de kinderen in het huis van zijn ouders op te vangen, maar dat was geen goede oplossing. De familie vergaderde veel en vele suggesties werden besproken. Als beste oplossing kwam de plaats waar nu de Baden Powell Memorial Academy is. Toen was het een kleuterschool en Mr. Musisi gaf er vaak muziekles.
Nadat ze de eigenaar konden overtuigen, sloten ze zich aan bij dit schooltje. Het werd hun nieuwe thuis. Mr. Musisi probeerde intussen om de kinderen voor hun studie te registreren in de naburige scholen. Met het kinderkoor Kids of Hope verzorgden ze optredens in de gemeenschap, in kerken en ook andere organisaties, om op die manier wat geld bijeen te krijgen voor hun dagelijks onderhoud. Mr. Musisi gaf ook muzieklessen in een aan aantal scholen, om met wat hij verdiende de weeskinderen te steunen.
De kinderen werden christelijk onderwezen en kregen scoutsvaardigheden aangeleerd. Ze werden als scouts geregistreed op hen kantoor van de Oegandese Scouts Associatie in Kampala.
Een optreden van het kinderkoor werd bijgewoond door de hogere ambtenaren van de Scouts en ze selecteerden hen om Oeganda te vertegenwoordigen in Kenia ter gelegenheid van een cultureel uitwisselingsprogramma voor alle Afrikaanse Scouts.
Ze werden als best presterende culturele groep bekroond en officieel werden toegelaten om de naam van de stichter Lord Baden Powell aan hun organisatie te verbinden.
Dus bij het terugkeren uit Kenia in 2003 noemde Mr. Musisi hun tijdelijke woonst, ‘Baden Powell Memorial Weeshuis’. Mr. Murungu, de toenmalige Directeur van de Afrikaanse Scouts in Nairobi was, verklaarde dat ze de eerste Afrikaanse organisatie waren met de naam Baden Powell Memorial. Zowel de Scouts Associatie van Oeganda als van Kenia bleven hen moreel steunen en ze verbonden hen met diverse commissarissen van het Scouts District die hen met verschillende scholen en instellingen in contact brachten, voor optredens van het
Kids of Hope koor. Door hun bekendheid trokken ze steeds meer weeskinderen aan om zich bij het huis aan te sluiten, maar ze kregen ook hulp van andere organisaties.
Onder de vele organisaties die het weeshuis bezochten was er in 2007 een team van Belgische Scouts, waaronder Jozef Creten. Hij had een gesprek met Peniel Rwendeire, een Oegandese student die een student die in het weeshuis vrijwilligerswerk deed. Ze bleven contact houden en in februari 2009 stuurde de Artesis Hogeschool twee Belgische studenten, Alice en Sanne, van de lerarenopleiding voor hun stage naar de Baden Powell Memorial School. In Februari 2010, kwamen drie Belgische studenten Lisa, Lynn en Carmen ook voor stage en in 2011 volgen Jill en Nick hun voorbeeld.
Geschiedenis van Kids Of Hope vzw
Februari – Mei 2009: Project ‘Time out’
Oprichters: Alice Leclef en Sanne Lauwers
Reden: Ontwikkelingsproject in kader van de opleiding Bachelor Lichamelijke Opvoeding op de Artesis Hogeschool Antwerpen
Plaats: Baden Powell Memorial Academy, Luzira, Oeganda
Inhoud: Time-out was een ontwikkelingsproject waarbij enerzijds een basis Frans werd aangeboden aan de leerlingen en anderzijds sportlessen werden gegeven, waarbij werd toegewerkt naar een grote schoolshow.
Tijdens de sportlessen werden verschillende (nieuwe) sporten aangeboden, waarbij teamspirit, respect, fair play, plezierbeleving en ‘kind zijn’ centraal stonden. Tijdens de grote eindshow stond vooral het proces, de vooruitgang en het individuele kind centraal. Met deze show werd ook geld ingezameld voor de school.
--> Foto's zie fotogallerij
Februari – Mei 2010: Project ‘ A house full of emotions’
Oprichters: Lynn Arkkels, Lissa Trousse, Carmen LemmensReden: Ontwikkelingsproject in kader van de opleiding Bachelor Lager Onderwijs op de Artesis Hogeschool Antwerpen
Plaats: Baden Powell Memorial Academy, Luzira, Oeganda
Inhoud: Het project bestond uit 4 delen. Het eerste deel was het groepswerk dat werd geïntroduceerd in de school, het tweede deel waren de sociale vaardigheden die werden voorgesteld aan de hand van de axenroos (er wordt rond verschillende dieren gewerkt die elk hun eigen, kenmerkende karatereigenschappen hebben). Het derde deel van het project bestond uit het opmaken van een lesgeefhandleiding voor de leerkrachten van de school en het laatste deel van het project bestond een samenwerking en uitwisseling met een Belgische school, Het Palet, gevestigd te Berchem.
Gedurende het gehele project werd gewerkt aan een grote eindshow waarin alle verwerkte elementen van het project werden voorgesteld.
--> Foto's zie fotogallerij
Juli – Augustus 2010: Mediatraining
Oprichter: Jo CretenReden: Communicatie met school en dorpsbestuur rond samenwerking met vzw Kids Of Hope en samenwerking met Oegandese studentenvereniging
Plaats: Baden Powell Memorial Academy, Luzira en Arise Africa, Port Bell, Oeganda
Inhoud: In augustus 2007 was Jo deel van een groep van 10 Belgische Scouts die naar Oeganda trok. Hij bezocht toen voor de eerste keer Baden Powell Memorial Academy in Luzira, Oeganda. Hij ontmoette Peniel Rwendeire die voor alle bovenstaande projecten onze contactpersoon werd. Vanaf die dag steunde Jo, met de hulp van Peniel, het weeshuis van Bedan Powell Memorial Academy en het schoolkoor Kids Of Hope Choir.
Na de oprichting van de vzw in 2010 besloot Jo de school nog eens te gaan bezoeken. De doelen van zijn reis waren mediatraining geven aan Oegandese studenten en als contactpersoon optreden voor de Kids Of Hope vzw.
Juni 2010: Oprichting ‘Kids Of Hope vzw’
Oprichters: Alice Leclef en Stéphane LeclefReden: Een vervolg geven aan de projecten die reeds aanwezig waren in de school Baden Powell Memorial Academy.
Plaats: De maatschappelijke zetel is gevestigd
Les Fosses Quintin 10
1457 Tourinnes Saint Lambert (Walhain)
Naam: De naam Kids Of Hope vzw is afkomstig van de Kids Of Hope Choir, het schoolkoor van Baden Powell Memorial Academy.
Doel: De vzw heeft als doel ondersteuning, infrastructuur en werkmiddelen te verschaffen aan scholen voor weeskinderen in Afrika, en in het bijzonder de Baden Powell Memorial Academy gevestigd te Luzira, Oeganda. De vereniging kan evenals ondersteuning verschaffen bij de voortgezette studies van leerlingen afkomstig uit deze scholen.